GLS házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES, FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES GLS házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES,
FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES

Kismama anno 1980

Gondoltál már arra, milyen kismamaruhát viselhetett édesanyád, amikor terhes volt veled?


Következő bejegyzés >>

Volt némi hasonlóság, de alapjában egészen más volt minden: más anyagok, más fazonok és főleg más stílusú volt a terhes-divat. Látva a lányaim terhesruháit és felidézve azokat a kismamaruhákat, amelyeket én és a kortársaim hordtak annak idején a 80-as években, a legnagyobb különbséget abban látom, hogy akkor minden kismama-ruha bő fazonú volt, hogy a pocakot minél jobban elrejtse. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy a ruha ráfeszüljön a pocakra – ahogyan a mostani trendi felsők vagy kismamaruhák kinéznek.

A nadrághoz hordott felsők is bő tunikák voltak – manapság ilyet főleg olyan hölgyek hordanak, akik nem is várnak babát. 

Tipikus viselet volt a kötényruha – talán a mostani kismamák nem is tudják, milyen volt az? (bár a neten találtam néhányat, még kismamáknak valót is!) A kötényruha alá bármilyen régi blúzt, pólót fel lehetett venni, szinte minden nap hordható volt, rendszerint szövetből készült, így csak ritkán kellett tisztítani.

Vegyük a nadrágokat: pocaknak persze akkor is kellett helyet hagyni, de ezek a rugalmas streccs anyagok még nem léteztek, amiből manapság a kismamanadrágok derék-has részét alakítják ki. 

És persze a választék! volt néhány nagyobb ruházati kereskedelmi bolt, ahol árultak kismamáknak való ruhákat, de már találhattunk ún. „maszek” butikokat, ahol saját gyártású termékeket árultak. De az anyagok – mai szemmel nézve – katasztrófálisak voltak: minden tiszta műanyag, izzadós, szintelen stb. Még a legjobb a flanell volt, mert az legalább valamennyire természetes anyag.

Nekem a kedvencem egy nyáriruha volt: mell alatt húzott, onnan bővülő, a felső rész színes mintás anyagból készült, lefelé pedig sötétkék, viszonylag jól szellőző műszálás anyag. De persze ezt ruhát sem venné fel manapság egyetlen kismama sem 😊

 

 


Szerző: KaticaNagyi - 2017.06.13
Címkék
Szerzők
mummer.hu
KaticaNagyi
Dr. Gayerhosz Katalin infektológus
simply sleepy - Szakács Mariann
Ajibola Rita Wanda
Kovács Edina
Dr. Gayerhosz Katalin
Sangita
Császárvonal
Kategóriák
Híreink
KaticaNagyi
Termék információk
Partnerek
Események
Archívum
Oldalainkon http-sütiket használunk a jobb működésért.