Ingyenes személyes átvétel Budaörsön és Budapesten. DPD házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES, FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES Ingyenes személyes átvétel Budaörsön és Budapesten.
DPD házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES,
FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES

Kismama anno 1980

Gondoltál már arra, milyen kismamaruhát viselhetett édesanyád, amikor terhes volt veled?


Következő bejegyzés

Volt némi hasonlóság, de alapjában egészen más volt minden: más anyagok, más fazonok és főleg más stílusú volt a terhes-divat. Látva a lányaim terhesruháit és felidézve azokat a kismamaruhákat, amelyeket én és a kortársaim hordtak annak idején a 80-as években, a legnagyobb különbséget abban látom, hogy akkor minden kismama-ruha bő fazonú volt, hogy a pocakot minél jobban elrejtse. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy a ruha ráfeszüljön a pocakra – ahogyan a mostani trendi felsők vagy kismamaruhák kinéznek.

A nadrághoz hordott felsők is bő tunikák voltak – manapság ilyet főleg olyan hölgyek hordanak, akik nem is várnak babát. 

Tipikus viselet volt a kötényruha – talán a mostani kismamák nem is tudják, milyen volt az? (bár a neten találtam néhányat, még kismamáknak valót is!) A kötényruha alá bármilyen régi blúzt, pólót fel lehetett venni, szinte minden nap hordható volt, rendszerint szövetből készült, így csak ritkán kellett tisztítani.

Vegyük a nadrágokat: pocaknak persze akkor is kellett helyet hagyni, de ezek a rugalmas streccs anyagok még nem léteztek, amiből manapság a kismamanadrágok derék-has részét alakítják ki. 

És persze a választék! volt néhány nagyobb ruházati kereskedelmi bolt, ahol árultak kismamáknak való ruhákat, de már találhattunk ún. „maszek” butikokat, ahol saját gyártású termékeket árultak. De az anyagok – mai szemmel nézve – katasztrófálisak voltak: minden tiszta műanyag, izzadós, szintelen stb. Még a legjobb a flanell volt, mert az legalább valamennyire természetes anyag.

Nekem a kedvencem egy nyáriruha volt: mell alatt húzott, onnan bővülő, a felső rész színes mintás anyagból készült, lefelé pedig sötétkék, viszonylag jól szellőző műszálás anyag. De persze ezt ruhát sem venné fel manapság egyetlen kismama sem 😊

 

 


Szerző: KaticaNagyi - 2017.06.13
Címkék
Szerzők
mummer.hu
KaticaNagyi
Dr. Gayerhosz Katalin infektológus
simply sleepy - Szakács Mariann
Ajibola Rita Wanda
Kovács Edina
mummmer.hu
Dr. Gayerhosz Katalin
Sangita
Császárvonal
Kategóriák
Események
Híreink
Termék információk
KaticaNagyi
Partnerek
Archívum
Oldalainkon http-sütiket használunk a jobb működésért.