GLS házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES, FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES GLS házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES,
FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES

A csecsemőtáplálás anno

Legutóbb azt ígértem, hogy a csecsemők táplálási szokásainak változásairól osztom meg veletek a gondolataimat. Ez a téma nagyon hasonlít a korábbi témákhoz: ezen a területen is alapvető változások történtek az elmúlt 30 évben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne hallgassatok a nagymamákra, hanem azt, hogy minden tudás sajnos hamar elavul.


Ami egyáltalán nem változott: a legjobb csecsemő táplálék az anyatej! Ezt az én korosztályom többsége is így tudta, gondolta. Sokan adtak le saját anyatejet a már akkor is működő központoknak. A higiéniás előírások még nem voltak olyan szigorúak, mint manapság. Az is előfordult, hogy a kevés tejjel rendelkező kismamák személyesen mentek el a szerencsésebb anyukák lakására a pótlásért. De ha belegondolunk, hogy még korábban a szoptatós dajka dívott, ez ahhoz képest mégis előrelépés volt.

A hozzátáplálásban azonban sok minden változott. Engem például óvtak a tápszertől, és inkább a „feles tejet” ajánlották. Ismeritek ezt a kifejezést? Fele víz, fele tej. A néhány hónapos kisbakáknak ezt adtuk. Na ezt ma senki nem tanácsolná, ugye? Remélem, a nagymamák is tudják már! Mi volt a tápszer ellen a legfőbb érv? Hogy nagyon hizlal. Hát erre nem tudom mit mondjak. Minden esetre én sohasem adtam tápszert a gyerekeimnek.

A hozzátáplálás, amikor még nagyon kicsi a baba, döntően cumisüvegből történik. De én már 30 évvel ezelőtt is kerültem ezt. Pohárból itattam a babáimat! Szuper jól ment. Nem kellett többet átöltöztetni őket, mint egy szoptatás után. (Amikor a bukás okoz gondot.) Próbáljátok ki! Később nem kell kínlódni a kanálra és pohárra való rászoktatással! És nem ám a csőrös babapohárról beszélek, hanem a klasszikus kávéspohárról! Legalábbis én ezt használtam. Ezt ki lehetett főzni, most is kapható.

A gyümölcs és zöldség adásában nem sok változás történt, legfeljebb a tejjel (!) való felengedés „ment ki a divatból”. 

Kedves Kismamák! Lehet, hogy a nagymamák elavult nézeteket vallanak, de ne sértsétek meg őket. Ajánlom, hallgassátok végig a jó tanácsokat, és csináljatok mindent saját döntésetek alapján. (Csak az anyós meg ne tudja!)

 

Kép forrása: www.webconsultas.com

 

 


Szerző: KaticaNagyi - 2017.07.25
Címkék
Szerzők
mummer.hu
KaticaNagyi
Dr. Gayerhosz Katalin infektológus
simply sleepy - Szakács Mariann
Ajibola Rita Wanda
Kovács Edina
Dr. Gayerhosz Katalin
Sangita
Császárvonal
Kategóriák
Híreink
KaticaNagyi
Termék információk
Partnerek
Események
Archívum
Oldalainkon http-sütiket használunk a jobb működésért.