GLS házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES, FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES GLS házhozszállítás: 1390 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES,
FOXPOST automata: 699 Ft vagy 15.000 Ft fölött INGYENES

A kézrátételtől a ctg-ig

Nemrégiben megcsípett egy rovar. Nem tudtam, mi lehet, de rosszabbul nézett ki, mint egy szúnyogcsípés. Csúnyán feldagadt, megpirosodott. Két nap múlva már elmentem a bőrgyógyászatra. Gondoltam, kapok egy kalcium-injekciót, vagy ilyesmi. A doktornő közölte, hogy ez a gyógymód már elavult, antihisztaminokkal kezelik az ilyen csípéseket. Pedig három éve még az egyik unokámnak kalcium-injekciót adott az ügyeletes orvos.


Ezzel a kis történettel csak azt akartam érzékeltetni, hogy az orvostudomány és a tudomány fejlődése nap-mint nap behatol életünkbe. Elképzelhetitek, mennyi változás történt harminc év alatt a terhes-gondozásban és a csecsemőgondozásban. Kezdjük talán a vizsgálati módszerekkel: 20-30 éve, amikor a mostani kismamák születtek, alig voltak még ultrahang vizsgálatra szolgáló készülékek. Emlékeztek még a fekete-fehér tévékre? Vagy Ti olyat már nem is láttatok? Na, szóval a korabeli ultrahang képek egy kisképernyős fekete-fehér tévéhez voltak hasonlatosak. (Tudjátok, ahol Kennedy elnök megöléséről, vagy a 68-as prágai bevonulásról tudósítanak.)

A vérvizsgálatok is lényegesen megváltoztak. Az örökletes betegség nagy részéről ma már egy vérétellel tájékozódhatunk. Amikor én kismama voltam, még kockázatos magzatvízvétellel tudtak csak bizonyos kóros változásokról információt szerezni az orvosok. A szívbaj kerülgetett, amikor a doki egy hatalmas tűvel beleszúrt a pocakomba, miközben nyugtatgatott, hogy nem lesz semmi baja a magzatnak ☹.

Szerencsére az újszülött-orvoslásról nem kellett hétköznapi tapasztalatokat szereznem, mert mindkét kisbabám egészséges volt. Dundi pofival bömböltek a hagyományos pólyapárnákban - tudjátok, csupa fodor, meg csipke, meg azsúrozás. (Aki tudja, mi az azsúrozás és elküldi emailen a mummer@mummer.hu email címünkre, nyerhet egy 10%-os kupont, melyet beválthat bármilyen kismamaruhára vagy baba hálózsákra a mummer.hu-n.)

Nem velem esett meg, de jól jellemzi a diagnosztika fontosságát csecsemőkorban. Az egyik barátom nyolchónapos kisbabája egyik délután elkezdett rettenetesen sírni, és nem hagyta abba, bármit is csináltak vele. A szülők elvitték az orvoshoz, aki nem is tudta megvizsgálni, mert annyira sírt. Aztán elküldte a sürgősségire őket. Ott egy idős, tapasztalt gyermeksebész volt az ügyeletes. A doktor bácsi el tudta hallgattatni a babát, és meg tudta vizsgálni. Kiderült, hogy a baba lenyelt egy szilvamagot, ami vakbélgyulladást okozott neki. A baba életét a csodadoktor mentette meg.  Azt hiszem manapság valamilyen átvilágítással biztosan hamar tudták volna diagnosztizálni.

Legközelebb a csecsemők táplálási szokásainak változásairól fogok írni. 

 


Szerző: KaticaNagyi - 2017.07.07
Címkék
Szerzők
mummer.hu
KaticaNagyi
Dr. Gayerhosz Katalin infektológus
simply sleepy - Szakács Mariann
Ajibola Rita Wanda
Kovács Edina
Dr. Gayerhosz Katalin
Sangita
Császárvonal
Kategóriák
Híreink
KaticaNagyi
Termék információk
Partnerek
Események
Archívum
Oldalainkon http-sütiket használunk a jobb működésért.