GLS házhozszállítás: 1790 Ft vagy 25.000 Ft fölött INGYENES, GLS csomagpont: 990 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES, FOXPOST automata: 1290 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES GLS házhozszállítás: 1790 Ft vagy 25.000 Ft fölött INGYENES
GLS csomagpont: 990 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES
FOXPOST automata: 1290 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES
Végkiárusítás - a webshop megszűnik.

Mikor forduljunk orvoshoz kisgyermekünkkel?

Kezdő szülőként gyakran elbizonytalanodunk, nem tudjuk eldönteni, hogy rohanjunk-e az ügyeletre vagy ráér megvárnunk a következő rendelési időt. Ebben nyújt segítséget Dr. Gayerhosz Katalin az alábbi cikkével.


A szerző Dr. Gayerhosz Katalin: 2009-ben diplomáztam a Semmelweis Egyetemen. 2009 óta dolgozom a Szent László Kórházban, kezdetben a felnőtt részlegen, majd 2011-től a Gyermekinfektológiai Osztályon. 2014-ben szakvizsgáztam Infektológiából. Jelenleg ikrekkel vagyok várandós, ezért nem dolgozom.

 

Alábbi cikkemben a szülőknek kívánok néhány támpontot adni, hogy beteg gyermekükkel mikor és milyen sürgősen érdemes orvoshoz fordulni. Ezt persze nem mindig egyszerű eldönteni szülőként. Természetesen a leírtakon kívül az élet nagyon sok nem típusos esetet képes produkálni. Írásomban a leggyakoribb okokat és helyzeteket taglalom.

Tünetenként fogom sorra venni a betegségeket. Szinte minden csoportban külön elbírálás alá esnek a 3 hónapos kor alatti újszülöttek. Az ő immunrendszerük még fejletlen, nem rendelkeznek tartalékokkal, ezért állapotuk igen gyorsan súlyosbodhat. Szerencsére azonban ők ritkán betegszenek meg, de ha megbetegszenek, akkor igen nagy figyelmet kell fordítani a megfigyelésükre és az ellátásukra.


(Ha most nincs időd végigolvasni a cikket, akkor idekattintva letöltheted a rövid checklistet, ami segít vészhelyzetben: https://www.mummer.hu/blog/bejegyzesek/2018/11/checklist-mikor-forduljunk-orvoshoz/  (a szerk.))

Láz

A láz nem specifikus tünet, rendkívül sok féle betegséget kísérhet, súlyosakat és banálisakat is. Íme néhány eset amikor mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni:

Ha a láz megközelíti a 40° C-t

Nem minden estben igaz, de azért jellemző lehet, hogy a magas láz súlyosabb betegséget, bakteriális fertőzést jelez, ezért ilyen esetben orvosi vizsgálat szükséges. Jó általános állapot mellett általában ráér a háziorvos következő rendelési idejének alkalmával.

Ha a lázhoz heves fejfájás, nyakmerevség, bőrkiütés, fényérzékenység társul

Ezek agyhártyagyulladás, meningococcus betegség tünetei lehetnek, mely általában súlyos és mielőbbi kezelést igényel. Ilyen esetben azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

Ha tudatzavar, szokatlan aluszékonyság, ingerlékenység, nehézlégzés lép fel

Ezek idegrendszeri fertőzésre, agyvelőgyulladásra utalhatnak. Azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

Ha a lázat heves hasi fájdalom és vizeletürítési probléma kíséri

Heves hasi fájdalom akut hasi kórképre (pl. vakbélgyulladás), vizeletürítési probléma húgyúti fertőzésre utalhat. Az orvosi vizsgálat ideje általában a tünetek erősségétől függ.

Ha 3 hónapnál fiatalabb csecsemőnél 38° C közeli értéket mutat a lázmérő

3 hónapos kor alatti csecsemő láza, hőemelkedése nagyon körültekintő kivizsgálást és nagy figyelmet érdemel, a már feljebb részletezett okok miatt. Mielőbbi orvosi vizsgálat szükséges.

Ha a láz, hőemelkedés három napnál tovább tart

A legtöbb banális vírusfertőzés általában 3 nap alatt gyógyul, ha láz ennél tovább tart orvosi vizsgálat szükséges. Általában ráér a gyermekorvos következő rendelésekor.

 

Orrfolyás

Az orrfolyás az egyik leggyakoribb tünet gyermekkorban. A légút nyálkahártyáinak gyulladás miatti fokozott váladéktermelése okozza. Szinte mindig ártalmatlan jelenség, de mivel gyakran elhúzódó, a szülőknek és a gyermeknek sok kellemetlenséget okoz. Oki terápia jelenleg még nem áll rendelkezésre. A szövődmények elkerülése miatt a még orrot fújni nem tudó gyermekeknél rendszeres orrszívás indokolt. Orvoshoz fordulni miatta nem szükséges.

Kötőhártyagyulladás

Általában vírusok okozzák, teendőt nem igényel. Fontos viszont a váladék eltávolítása a szemről, melyet steril fiziológiás sóoldatba, esetleg tiszta vízbe mártott vattával, mindig kívülről befelé végezzünk. Kötőhártya gyulladásos gyermek kezelése során kezünket gyakran mossuk meg. Makacs esetekben szemészeti vizsgálat, szemcsepp adása válhat szükségessé.

Köhögés

A köhögés leggyakoribb oka a hátsó garatfali váladékcsorgás okozta irritáció. Tehát amelyik gyermeknek folyik az orra az nagy eséllyel köhög is. És ameddig folyik az orra addig valószínűleg köhögni is fog. Ezt az orvostudomány jelenleg még nem tudja megszűntetni. Egyik tüneti szer sem bizonyítottan hatásos. Sem a köptetők, sem a köhögéscsillapító szerek hatékonyságát nem támasztották alá nagyszámú gyermek bevonásával végzett vizsgálatok során.  Mivel azonban nagyon gyakori panasz és a legtöbb szülő mindenképpen tenni akar valamit gyermekéért, valamint a gyógyszergyáraknak is nagy hasznot hoz, alkalmazásuk igen elterjedt. Rontja a helyzetet, hogy a közösségbe járó gyermekek az óvodában, bölcsödében találkoznak először a vírusokkal. Ezért az őszi-téli szezonban amint kigyógyulnak egy felső légúti vírusfertőzésből és visszamennek a közösségbe összeszedik a következőt. Így a szülő számára a folyamatos köhögés, orrfolyás egy egybefüggő hónapokig tartó felsőlégúti hurutos betegségnek tűnhet. Tehát az esetek nagy részében, amikor láztalanul, vagy egy-két napig tartó alacsony lázzal, hőemelkedéssel jár és a gyermek általános állapota jó nem igényel orvosi ellátást. Bizonyos esetekben azonban a köhögés lehet súlyos betegség tünete. Ezek közül kiemelendő a baktériumok okozta tüdőgyulladás és a szamárköhögés. A baktériumok okozta tüdőgyulladás általában magas lázzal, szapora légzéssel, vagy nehézlégzéssel, és kifejezetten rossz általános állapottal jár. Gyakran előzetes vírusfertőzés talaján alakul ki. Tehát ha a köhögés magas, vagy elhúzódó lázzal jár, vagy ha átmeneti javulás után ismét láz jelentkezik, ha nehézlégzés, szapora légzés kíséri, illetve ha elesett általános állapottal jár, akkor mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges. Nehézlégzés, szapora légzés, kifejezetten elesett általános állapot esetén azonnal forduljunk orvoshoz, egyébként pedig a következő rendelési időpont alkalmával.

A szamárköhögés a 3 hónapnál fiatalabb oltatlan, vagy még csak egy védőoltást kapott csecsemőkre veszélyes. Nagyobb gyermekek esetén elhúzódó köhögést okozhat.  A fertőzést általában köhögő felnőttek közvetítik, mivel a védőoltás hatása az életkor előre haladtával csökken (családtervezés során javasolt a környezetben élő, csecsemővel gyakran találkozó felnőttek emlékeztető oltása). Fő tünete a rohamokban jelentkező köhögés. Így 3 három hónapos kor alatti csecsemőt rohamokban jelentkező köhögéssel mindig mutassunk meg orvosnak.

Nehézlégzés

Csecsemő és kisdedkorban a nehézlégzés két leggyakoribb megnyilvánulása a krupp szindróma és az úgynevezett obstructiv bronchitis, amely szűkülettel járó hörgőgyulladást jelent. Mindkettő valamilyen banális vírusfertőzés kapcsán alakul ki az arra fogékony gyermekekben.

Krupp szindróma esetén a szűkület a légcsőben alakul ki, és ebből adódnak a kialakuló hangjelenségek, a rekedt, vagy ugató köhögés és az úgynevezett stridor. Stridornak nevezzük a hangot, ami akkor keletkezik, ha a szűkült légcsövön halad át a levegő. Általában belégzésben hallható, de igen súlyos formában be-, és kilégzésben is halható. Enyhébb esetekben csak síráskor, súlyosabb esetekben nyugalomban is észlelhető.

(Ugató köhögés: https://www.youtube.com/watch?v=jYZ0YZYjbrY

Stridor: https://www.youtube.com/watch?v=1Enq2BvX9aw)

Fiatalabb gyermekeknél, csecsemőknél a légutak szűkebbek, a tünetek könnyebben alakulnak ki, súlyosabbak lehetnek.

Enyhe esetekben mikor csak rekedt, vagy ugató köhögés, esetleg síráskor stridor hallható otthon próbálkozhatunk a hidegpára kezeléssel. Ez télen megoldható úgy, hogy felöltöztetjük a gyermeket és kivisszük a levegőre, vagy a nyitott ablak elé ültetejük, nyáron pedig a nyitott fridzsider/fagyasztó elé vihetjük. Ezen kívül vásárolhatóak készülékek melyek hideg párát képesek fújni. A szoba levegőjét érdemes nem túl melegen tartani. Kruppos gyermek megfelelő folyadékellátása, itatása nagyon fontos. A kiszáradás a tüneteket jelentősen súlyosbíthatja.  Amennyiben a tünetek a hideg, párás levegő hatására javulnak, otthon lehet maradni a gyermekkel. Súlyosabb esetekben mikor nyugalomban is hallható stridor, légzési segédizmokat használ a gyermek, szája körül szürkülni kezd, tudatállapota izgatott, vagy nagyon levert lesz akkor mindenképpen szükséges azonnal orvoshoz fordulni. Gyógyszeres kezelés, oxigén adása, legsúlyosabb esetben gépi lélegeztetés válhat szükségessé.

Az orvosok a tünetek súlyosságának megítélésére pontrendszereket használnak, melynek egy egyszerűsített, szülők által is használható változata itt látható:

 

0

1

2

Stridor

nincs

belégzésben

be-, és kilégzésben is

Köhögés

nincs

rekedt

ugató

Légzésvolumen

normális

csökkent

erősen csökkent

Mellkasi behúzódás (légzési segédizmok használata)

nincs

jugularis (nyak alján a kulcscsontok között)

jugularis és bordaközi izmok behúzódása

Ajak körüli szürkülés (oxigénhiány miatt)

nincs

szobalevegőn

oxigén adása mellett

 

Enyhe krupp: 1-2 pont – otthon kezelhető

Mérsékelten súlyos krupp: 3-5 pont orvos lássa/kórházi kezelés

Súlyos krupp >5 pont intenzív osztályos kezelésre is szükség lehet

Obstructiv bronchitis során a szűkület az alsóbb légutakban a hörgőkben keletkezik és főleg a kilégzés nehezített. A szűkület a hörgő nyálkahártya ödéma és a gyulladás miatti fokozott váladéktermelés következménye. Ennek a jelei, ha a gyermeket levetkőztetjük, légző mozgásán láthatjuk, hogy a kilégzése megnyúlt, hosszabb az egyébként megszokottnál. Időnként sípolás is hallható szabad füllel. Bizonyos esetekben csak az látható, hogy a gyermek igen szaporán veszi a levegőt. A légzések számát meg is számolhatjuk. Egy perc alatti légzésszámból következtethetünk a súlyosságra. Ehhez persze azt is hozzá kell tenni, hogy a láz alatt a légzésszám mindig nő (ez a szervezet természetes reakciója).  A légzésszám normálértéke életkoronként változik.

Életkor

Normál érték

Csecsemő (0-12 hó)

30-60 /perc

Kisded (1-3 év)

24-40 /perc

Óvodás (4-5)

22-34 /perc

Iskolás (6-12)

18-30 /perc

 

Ha ez a panasz gyakran ismétlődik és a szülő gyakorlott, otthoni inhalatív hörgőtágító kezeléssel enyhébb esetekben a tünetek uralhatóak. Amennyiben a légzésszám igen magas, a gyermek segédizmokat használ, elesett állapotúvá válik, orvosi vizsgálata, szükség esetén kórházi felvétele indokolt. A fő veszély az, hogy a jelentősen fokozott légzési munka hatására a gyermek egy idő után kifárad és már nem képes megfelelő mennyiségű levegőhöz jutni. A kórházban a tüneteket gyógyszeres kezeléssel, illetve oxigén adásával enyhítik. Súlyos esetben gépi lélegeztetés válhat szükségessé. A gyermek megfelelő folyadékellátása itt is kiemelkedően fontos. A fokozódó légzési frekvencia miatt a folyadékvesztesége megnövekszik.

Mivel mindkét kórképet döntően vírusok okozzák, oki terápiára nincs lehetőség, csak tüneti szerekkel segítik az orvosok a gyermek légzését, amíg a szervezet legyőzi a vírust és rendezi az elváltozásokat.

Torokgyulladás

Általában vírusok okozzák. Normál immunrendszerű gyermeknél egyetlen baktérium okozhat torokgyulladást a Streptococcus pyogenes. Ez a baktérium a tudomány által még teljesen fel nem tárt okok miatt 3 év alatti gyermekekben általában nem okoz torokgyulladást. Három év alatti gyermekek torokgyulladását – még ha tüszők is látszanak – szinte kivétel nélkül vírusok okozzák, így antibiotikum adása felesleges. Orvoshoz fordulni akkor szükséges, ha a torokgyulladást kísérő láz 3 napnál tovább tart.

Nyirokcsomó megnagyobbodás

A nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás szintén nagyon gyakori tünet gyermekkorban. Az esetek több mint 90%-ában felső légúti vírusfertőzéseket kísérő elváltozás, mely teendőt nem igényel. Bizonyos vírus fertőzések esetén igen kifejezett és elhúzódó lehet (mononucleosis szindroma). Kezelést igényel a bakteriális eredetű nyirokcsomó gyulladás és a rosszindulatú megbetegedések. Bakteriális fertőzésre utal, ha a nyirokcsomó felett bőrpír jelentkezik és melegebb tapintatú a bőr. Ilyen esetben forduljunk orvoshoz, mert antibiotikum kezelés szükséges. Rosszindulatú megbetegedése utal a fájdalmatlanul jelentkező, gyorsan növekvő nyirokcsomó megnagyobbodás. Ilyen esetben szintén keressük fel az orvost, aki további vizsgálatokat fog kezdeményezni.

Hányás

Hányást okozhatnak vírusfertőzések, hasmenéssel és lázzal kísérve, vagy ezek nélkül. Egy-egy hányás előfordul túl sok, vagy túl zsíros étel fogyasztása, sok légúti váladék és köhögés kapcsán is. Ilyen esetekben a hányás magától abbamarad, orvoshoz fordulni nem szükséges. Hányás kapcsán a fő veszély a kiszáradás. Minél fiatalabb egy gyermek annál kevesebb tartaléka van, így előbb kiszárad. Ha tartósan nem tudunk folyadékot juttatni a gyermekbe, mert mindent kihány, vizelete kevesebb, bágyadttá válik, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert infúziós kezelés válhat szükségessé. Amennyiben a hányást nyakmerevség, illetve erős fejfájás kíséri, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez idegrendszeri betegség tünete lehet. Több napon keresztül, mindig hajnalban jelentkező sugárhányás szintén orvosi vizsgálatot igényel agyi térfoglaló folyamat lehetősége miatt.

Hasmenés

Hasmenés gyermekkorban leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Kísérheti láz, vagy hányás is. Orvoshoz fordulni általában a kiszáradás veszélye miatt kell. A kiszáradásra következtethetünk abból, ha látjuk, hogy a gyermek a széklettel tartósan több folyadékot veszít, mint amennyit megiszik. Ezen kívül jelei még a csökkent bőr turgor, az aláárkolt szemek, a száraz, lepedékes nyelv, a kevés vizelet, a kifejezett agitáltság, vagy elesettség, aluszékonyság. Kiszáradás jelei, itatási nehézség esetén forduljunk orvoshoz. Amennyiben a gyermek folyadékbevitele megfelelő, a hasmenés mellett lehet várni. Ha több, mint 4 napja tartó láz kíséri a hasmenést szintén forduljunk orvoshoz. Ha a hasmenés 2-3 hete tart, akkor is orvosi vizsgálatok szükségesek, de nem sürgősen.

Hasfájás

Nagyon gyakori tünet gyermekkorban, általában nem utal komoly betegségre. A háttérben gyakori a laktóz intolerancia és a pszichés okok is. Orvoshoz fordulni sürgősen akkor szükséges, ha sebészeti beavatkozást igénylő akut hasi kórkép merül fel. Ez csecsemőkorban leggyakrabban invagináció, később, főleg 3 éves kor felett pedig vakbél gyulladás. Az invagináció a belek összecsúszását jelenti, mely a kialakuló oxigén-ellátási zavar miatt kifejezett fájdalommal jár. Ez megszűnhet spontán, vagy úgy is maradhat és akkor mindenképpen orvosi beavatkozás szükséges. Típusos tünetei a periódikusan jelentkező sírás (amikor összecsúszik a fájdalom miatt sír a csecsemő és amikor szétcsúszik megkönnyebbül), hányás, málnazselé szerű széklet, sápadtság, bizonyos esetekben tapintható terime a hasban. Ha a bél tartósan nem kap oxigént, elhal, ezért mielőbbi orvosi vizsgálat, és szükség esetén beavatkozás indokolt. Láz általában nem kíséri. A vakbélgyulladás kezdetben diffúz, hasi fájdalommal jár, majd az idő előre haladtával lokalizálódik az alhas jobb oldalára. Kísérheti hányás, hasmenés és láz is. Perforált vastagbélgyulladás esetén az egész hasat diffúzan deszka kemény tapintatúnak érezzük. A vakbélgyulladás megállapítása nem típusos tünetek esetén még orvosnak is nehézségeket okozhat. Kifejezett hasfájással járó bélrendszeri fertőzések (pl. salmonella) a tüneteket utánozhatják.

Kiütés

A legtöbb kiütésről nem lehet megmondani, hogy mi okozza és általában ártalmatlan jelenség. Számos banális vírusfertőzést kísérhet jellegtelen kiütés. Járhat lázzal, vagy anélkül. Általában orvosi vizsgálat sürgősen nem szükséges. Néhány gyakori, vagy különös figyelmet érdemlő kiütésre térek csak ki.

Csalánkiütés nagyon gyakran jelentkezik, általában allergiás reakció, vagy banális vírusfertőzés kapcsán. Orvosi vizsgálatot nem igényel, otthon Fenistil adásával mérsékelhetőek a tünetek.

Három napos láz (exanthema subitum) csecsemők, kisgyermekek gyakori vírusfertőzése. A HHV6 nevű vírus okozza. Tünetei az általában 3 napig tartó, jellemzően tünetmentes láz, majd a láz megszűnésével párhuzamosan test szerte kiütések jelennek meg. Teendőt nem igényel.

Bárányhimlő. Típusos kiütésekkel jár, sürgős orvosi vizsgálat rendszerint nem szükséges, de a háziorvosnak általában meg kell mutatni. A lázas bárányhimlős gyermeket pedig minden nap lássa az orvos, hogy ha szövődmény jelentkezik, akkor mielőbb felismerjék.

Skarlát. Jellemző a törzsön jelentkező apró elemű kiütés, piros orcák, száj körüli fehérség, málnanyelv, hónalji redők barnás elszíneződése, haragos vörös torok. Antibiotikum kezelést igényel a későbbi szövődmények elkerülése miatt, ezért orvosi vizsgálat szükséges, de általában nem sürgősen elég a háziorvos következő rendelése alkalmával megmutatni.

Bőrvérzés. A bőrvérzés a ritka meningococcus betegség tünete lehet. Általában orvosi vizsgálat szükséges. Magas láz, rossz általános állapot esetén mindenképpen, azonnal. Ezen kívül bizonyos vírusfertőzések is okozhatják, valamint hányás kapcsán az arcon, főleg a szemek körül gyakran kialakul a hányás alatti átmeneti nyomásfokozódás következményeként.

Egybefüggő, nem szűnő, leégéshez hasonló bőrpír. Ez a ritkán előforduló toxikus sokk szindróma tünete lehet, azonnali orvosi vizsgálatot igényel.

Görcs

Görcs jelentkezése általában azonnali orvosi vizsgálatot tesz szükségessé. Ez alól kivételek az ismert epilepsziás betegek és a lázgörcsre hajlamos gyermekek. Az ő szüleik részletesen vannak tájékoztatva, hogy mely esetekben szükséges orvoshoz fordulni. Első alkalommal jelentkező görcs mindenképpen orvosi vizsgálatot és általában kórházi megfigyelést igényel idegrendszeri fertőzés, vagy egyéb betegség lehetősége miatt.

Fejfájás

A fejfájást okozhatja elsődleges fejfájás betegség (migrén, tenziós, vagy cluster típusú fejfájás), vagy lehet másodlagos jelenség, valamilyen egyéb betegség kísérő tünete. Leggyakrabban láz, vagy egyéb formában jelentkező vírusbeteghez társul. Általában, ha a fejfájás nem nagyon kifejezett és a kísérő betegség megszűnésével múlik, akkor orvosi vizsgálat nem szükséges. Tartós, gyakran jelentkező fejfájás esetén kivizsgálás szükséges. Azonnali orvosi vizsgálatra abban az esetben van szükség, ha a fejfájást egyéb neurológiai tünet is kíséri (látászavar, beszédzavar, bénulás, görcs, tudatállapot változás, zavartság, nyakmerevség stb.). 

Egyéb idegrendszeri tünetek (bénulás, beszédzavar, látásvesztés, tudatzavar stb.)

Ezen esetekben  azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

Lábfájás

Lázas betegséget gyakran kísér izom, illetve ízületi fájdalom, esetleg ízületi duzzanat. Fertőző betegséggel párhuzamosan, vagy azt követően gyakran kialakul ízületi gyulladás, mely változó hosszúságú idő alatt általában magától szűnik. Fájdalomcsillapító adása mérsékli, vagy megszűntetheti a tüneteket. Tartós lábfájás, ízületi duzzanat, bőrpír, láz jelentkezése esetén orvosi vizsgálat szükséges, tumor, ízületi gyulladás, csontgyulladás kizárása céljából.

Ártalmatlan, de kellemetlen jelenség a növekedési fájdalom, mely általában óvodás, iskolás gyermekeket érint. Elsősorban a lábakban, és általában mindkét oldalon, rohamokban jelentkezik. A fájdalom lehet olyan erős, hogy a gyermek sír. Napok, hetek, vagy hónapok telhetnek el tünetmentesen. A fájdalom általában este, vagy éjjel lép fel és a gyermeket ébreszti. A fájdalom gyakran csökken masszás, meleg, vagy fájdalomcsillapítók hatására. A normális aktivitás megtartott. Fizikális vizsgálat során eltérés nem tapasztalható.

Fejtrauma

Sürgősen orvoshoz kell fordulni az alábbi esetekben:

 • esés 1-1,5 méternél magasabbról
 • 6 hónapnál fiatalabb csecsemő
 • több, mint egy alkalommal észlelt hányás
 • görcs, ájulás
 • kifejezett, vagy folyamatosan rosszabbodó fejfájás
 • járás-, beszéd-, látászavar, zavartság
 • elhúzódó szédülés
 • vér, vagy vizes váladék (agyvíz) csorgása az orrból vagy a fülből
 • vérző seb amit lehet, hogy össze kell varrni
 • gyengeség, bénulás bármelyik testrészen
 • nagyfokú nyugtalanság, vagy tartósan nem bírja abbahagyni a sírást
 • ébreszthetetlenség
 • ha nagyon erős ütés érte a fejet, vagy ha nagyon gyorsan mozgó tárgy okozta az ütést .

Szerző: Dr. Gayerhosz Katalin infektológus - 2018.03.19
Címkék
Szerzők
mummer.hu
KaticaNagyi
Dr. Gayerhosz Katalin infektológus
simply sleepy - Szakács Mariann
Ajibola Rita Wanda
Kovács Edina
Dr. Gayerhosz Katalin
Sangita
Császárvonal
Kategóriák
Események
Híreink
KaticaNagyi
Termék információk
Partnerek
Archívum
Oldalainkon http-sütiket használunk a jobb működésért.