GLS házhozszállítás: 1790 Ft vagy 25.000 Ft fölött INGYENES, GLS csomagpont: 990 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES, FOXPOST automata: 1290 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES GLS házhozszállítás: 1790 Ft vagy 25.000 Ft fölött INGYENES
GLS csomagpont: 990 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES
FOXPOST automata: 1290 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES
Végkiárusítás - a webshop megszűnik.

Amikor kettőből három lesz

Az első gyermek megszületésének időszaka a család életében nagyon különleges, hiszen a gyermek születése radikális változást jelent a családi szerveződésben; a családalakítás új szintjét érik el a párok. Ezt a folyamatot általában vegyes érzelmekkel élik meg a kismamák és a kispapák - ami nem csoda, hiszen ez egyben a szülővé válás időszaka is (és valljuk be, hogy ez rémisztő is lehet sokak számára).


Következő bejegyzés >>

   

 

Pszichológusként egyrészt egyéni ülések kerétében dolgozom kismamákkal és egyre nagyobb számban kispapákkal is együtt; de sokan járnak párterápiába is ebben az időszakban megoldást keresni a problémáikra, melyek a szülőségükhöz is szorosan kapcsolódnak.

   A mostai részben megnézzük, hogy melyek is a jellemzői es feladatai ennek az időszaknak. A következő  2. részben pedig megvizsgáljuk, hogy melyek azok a gyakori problémák, amelyekkel sok babás, kisgyermekes szülőpár szembesül.  (Természetesen nem feledkezük el az egyedülálló babaváró anyukákról sem, illetve az alternatív szülőpárokról és mozaikcsaládok létéről sem – azonban ezekben az esetekben eltérő feladatok, kihívások a jellemzőek – melyeket egy másik alkalommal tudunk megvizsgálni).

   A babavárás időszakának egyik fő jellemzője, hogy a kisbaba majdani ellátása, a várakozás méginkább összehozza a párt, illetve a tágabb családot a közös feladatok végzésére.  Az egymásra hangolódás nagyon fontos és a türelem. Ilyenkor a család a külvilág számára zártabbá válik. Az anyuka jellemzően hamarabb elköteleződik a hármas rendszer mellett, beleértve a házasság iránti mélyebb elkötelezettséget is, hiszen számára a jövevény sokkal koraibb realitás (a terhességgel kezdődik), mint a férfi számára. Utóbbi csak a születéskor kezdi magát apaként érezni, néha még annál is később. A férfi még nem köteleződik el, amikorra párja már alkalmazkodott a családalapítás új szintjéhez.

   Tehát ennek az életciklusnak legfontosabb feladata a párból szülővé való válás- a jövevényt befogadni a családba. A családi szerkezetet szükséges ehhez átalakítani: helyet csinálni a jövevénynek. Új struktúra, új viselkedési módok es új szabályok kimunkálása történik meg. A babavárás időszakában a pár tagjai már próbálgathatják a szülői szerepeiket - például mint kismama és kispapa készülhetnek akár együtt a szülésre, berendezhetik a babaszobát, követhetik magzatuk fejlődését és nyújtanak egymásnak érzelmi, fizikai támaszt.

   Ennek kapcsán megjegyezném, hogy míg az anyává érés genetikailag meghatározott,  addig az apává, a családfővé válás kulturálisan determinált. A régi sztereotípiák manapság már nem hasznosak, mert átalakulóban van a társadalmunk, gazdaságunk és minden változik  idővel. Nincs igazán olyan, hogy normális vagy ideálisan működő család vagy jó szülői szerepleosztás a mai pszichológia szerint. Vagyis, nagyon sok mindentől függ, hogy egy szülőpár tagjai milyen szerepeket vesznek fel, milyen elvárásuk van magukkal es egymással szemben ebben az időszakban. Az adott gazdasági, családi körülmények is fontosak, mert pl. manapság az apák is egyre gyakrabban mennek GYES-re. A családi transzgenerációs minták  többnyire tudattalanul hatnak a szülői szerep-felfogásra, csakúgy mint a női-férfi, férj-feleség szerepekhez való hozzáállásra.

    Nagyon fontos a nagyszülő-szerepek elfogadása, tisztázása is. A  szélesebb család és a családon kívüli világ határait is újra kell tárgyalni. A második részben, a lehetségeges problémák tárgyalásánál kiemeltem fogok írni a nagyszülőkkel való kapcsolat nehézségeiről, mert azt tapasztalom, hogy a szülőkkel való kapcsolat újrarendezése nagyon nehézkes sok esetben (pl. beleszólnának mindenbe). A pár feladata az ebben az időszakban az is, hogy sajárt családjuk határait megerősítsék. Nagyszülők, nagynénik és nagybácsik léphetnek ugyanis akcióba, hogy támogassák,  irányítsák vagy szervezzék a kiscsalád életét.

Jövő héten, a következő részben a kisbabás, kisgyermekes időszak lehetséges nehézségeivel es problémáival fogunk foglalkozni. Fentebb már említettem a nagyszülőkkel való konfliktusok lehetőségeit, de megnézzük a leggyakoribb párkapcsolati kommunikációs nehézségeket , a szexuális problémákat, hűtlenséget sok más egyéb mellett..

Ajibola Rita Wanda

pszichológus, pár- és családterapeuta

Facebook: https://www.facebook.com/wanda.pszichologus

www.onlinepszichologus4u.com

 


Szerző: Ajibola Rita Wanda - 2018.10.24
Címkék
Szerzők
mummer.hu
KaticaNagyi
Dr. Gayerhosz Katalin infektológus
simply sleepy - Szakács Mariann
Ajibola Rita Wanda
Kovács Edina
Dr. Gayerhosz Katalin
Sangita
Császárvonal
Kategóriák
Események
Híreink
KaticaNagyi
Termék információk
Partnerek
Archívum
Oldalainkon http-sütiket használunk a jobb működésért.