GLS házhozszállítás: 1790 Ft vagy 25.000 Ft fölött INGYENES, GLS csomagpont: 990 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES, FOXPOST automata: 1290 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES GLS házhozszállítás: 1790 Ft vagy 25.000 Ft fölött INGYENES
GLS csomagpont: 990 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES
FOXPOST automata: 1290 Ft vagy 19.000 Ft fölött INGYENES
Végkiárusítás - a webshop megszűnik.

Új koronavírus terhes nőknél és gyermekeknél

A szerző Dr. Gayerhosz Katalin: 2009-ben diplomáztam a Semmelweis Egyetemen. 2009 óta dolgozom a Szent László Kórházban, kezdetben a felnőtt részlegen, majd 2011-től a Gyermekinfektológiai Osztályon. 2014-ben szakvizsgáztam Infektológiából. Jelenleg szülési szabadságon vagyok, ezért nem dolgozom.


Általános információk

A vírus cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy a fertőző személyek a légúti váladékaikkal ürítik a vírust, ami köhögés, tüsszentés, beszéd, közvetlen kontaktus, illetve kézzel történő átvitel során kerülhet másik emberre. A vírus csak nyálkahártyára jutva (orr, száj, szem) fertőz, ép bőrön keresztül nem.  A vírusokat tartalmazó cseppek a levegőben 2 méternél messzebbre nem jutnak, és nem maradnak tartósan a levegőben.  A megelőzés legfontosabb elemei mindezekből következően a kézfertőtlenítés (szappanos kézmosás, vagy legalább 60%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítő használata); köhögés, tüsszentés, orrfújás során zsebkendő használata; az arc érintésének kerülése; tömeg, zsúfolt helyek kerülése; betegekkel való szoros kontaktus kerülése; gyakran megérintett területek rendszeres takarítása, fertőtlenítése (1, 2).

Az inkubációs idő, mely a fertőződés időpontjától a tünetek jelentkezéséig tartó idő a jelen tudásunk szerint maximum 14 nap, a legtöbb esetben 4-5 nap.  A tünetek leggyakrabban láz, köhögés, nehézlégzés, ritkábban fejfájás, torokfájás, orrfolyás. A lefolyás általában enyhe. A kínai közegészségügyi központ egy közel 44500 beteget leíró tanulmánya alapján 81%-ban enyhe, 14%-ban súlyos, 5%-ban kritikus a betegség lefolyása. A halálozás ebben a tanulmányban 2,3% volt és minden esetben idős, vagy komoly kísérőbetegséggel rendelkező betegeket érintett (3).

Fertőzés gyanúja felmerül, ha valaki a fent leírt tünetek megjelenését megelőző 14 napon belül szoros kontaktusba került fertőzött egyénnel, illetve átutazott, vagy olyan helyen tartózkodott ahol széles körben terjed a vírus, vagy olyan eseményen vett részt ahol fertőzött személy is volt. Részletes tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján (nnk.gov.hu), illetve ingyenesen hívható telefonszámukon kaphatunk (0680277455, 0680277456).

Terhes nők

Terhes nőkkel kapcsolatos adat egyelőre nagyon kevés van. Jelenleg nincs információ róla, hogy a terhesek hajlamosabbak a fertőzésre, illetve, hogy a fertőzés lefolyása súlyosabb. Azonban ismert, hogy a terhességgel járó immunológiai és fiziológiás változások a szervezetet fogékonyabbá teszik a légúti fertőzésekre. Méhen belüli, vagy szülés alatti fertőződést eddig még nem írtak le, de igazoltan fertőzött nő újszülött gyermekét potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni és eszerint vizsgálni, illetve elkülöníteni. A megelőzés, tünetek, diagnózis és kezelés nem tér el a nem terhesekétől. Egyelőre nem tudják, hogy anyatejjel átvihető-e a fertőzés, de cseppfertőzés szoptatás közben előfordulhat. Ezért javasolják, hogy a fertőzött anyák fokozottan ügyeljenek a kézfertőtlenítésre, szoptatás alatt használjanak szájmaszkot, esetleg a tejet fejjék le, és más adja oda a babának. Nincs még adatunk arról, hogy van-e hosszú távú hatása a méhen belüli expozíciónak. Nem tudjuk még, hogy okoz-e a vírus vetélést, koraszülést, vagy egyéb terhességgel kapcsolatos komplikációt, azonban influenza és egyéb koronavírus fertőzések kapcsán ezeket leírták.

 

Gyerekek

A jelenlegi információk alapján - hasonlóan a korábbi koronavírus (SARS, MERS) járványokhoz - a gyermekeknél ritkább a fertőzés. A fent már említett kínai tanulmányban a 20 év alattiak aránya mindössze 2% volt. Gyermekkorban a fertőzések nagy része tünetmentes, amikor mégsem akkor enyhe tünetek jelentkeznek.  Súlyos eseteket is leírtak, de ezek száma elenyésző. Egy kis esetszámú, összesen 10 gyermeket leíró tanulmány szerint a betegség enyhe lefolyású volt. Az esetek 80%-ában láz jelentkezett, mely 24 órán belül megszűnt, a betegek 60%-a köhögött, 40%-ék panaszolt torokfájást. Oxigént egy beteg sem igényelt (4).

Beszéljünk a gyermekekkel a járványról nyugodt stílusban. Próbáljuk figyelni, mit hallanak a tévében, mit olvasnak az interneten. Igyekezzünk pontos és hiteles információkat adni, kerüljük mások hibáztatását és legfőképpen oktassuk őket is a megelőzésre.

 

  1. Kenneth McIntosh, MD. Coronavirus disease 2019 (COVID-19). In: UpToDate 2020.
  2. Centers for Disease Control and Prevention. 2019 Novel coronavirus
  3. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA 2020.
  4. Cai J, Xu J, Lin D, et al. A Case Series of children with 2019 novel coronavirus infection: clinical and epidemiological features.Clin Infect Dis 2020.

 

 


Szerző: Dr. Gayerhosz Katalin infektológus - 2020.03.13
Címkék
Szerzők
mummer.hu
KaticaNagyi
Dr. Gayerhosz Katalin infektológus
simply sleepy - Szakács Mariann
Ajibola Rita Wanda
Kovács Edina
Dr. Gayerhosz Katalin
Sangita
Császárvonal
Kategóriák
Események
Híreink
KaticaNagyi
Termék információk
Partnerek
Archívum
Oldalainkon http-sütiket használunk a jobb működésért.